Oslávte s nami medzinárodný deň čokolády
11/09/2023Tušili ste, že sa 13. septembra oslavuje Medzinárodný deň čokolády? Tento rok tento dátum pripadá na stredu, tak si po práci nezabudnite skočiť pre nejakú tú lahodnú tyčinku, prípadne si zájdite do svojej obľúbenej kaviarne na hrnček sladkého horúceho nápoja. A čo tak dopriať „čokoládu“ aj svojej pokožke v podobe kozmetiky, ktorá obsahuje rozmaznávajúce kakaové maslo?
Niečo málo z histórie čokolády
Čokoláda, v tej podobe, v akej ju poznáme, bola prvýkrát uvedená na európsky trh už v roku 1550. Jej história ale siaha oveľa ďalej, a to približne až roku 1000 pred nl, kedy indiáni pestovali kakaovníky v dažďových pralesoch v Mexiku. V 4. storočí nášho letopočtu sa potom na ich území usídlili Mayovia, a práve tí uvarili vôbec prvú „horúcu čokoládu“ na svete. Od 7. do 16. storočia sa kakaové bôby používali predovšetkým ako platidlo a až v roku 1765 vznikla v USA prvá naozajstná čokoládovňa.
Prínosy čokolády pre ľudský organizmus
Pozitívne účinky horkej čokolády na svoj organizmus pocítite už po konzumácii nejakých 30 gramov tejto lahôdky. Vďaka obsahu teobromínu, ktorý má podobné pôsobenie ako kofeín, predstavuje okamžitý zdroj energie a zároveň zlepšuje náladu. Vďaka obsahu antioxidantov bojuje proti voľným radikálom, ďalej stimuluje nervový systém a podporuje kognitívne funkcie. Zároveň znižuje krvný tlak a, čo vás možno prekvapí, pôsobí aj ako afrodiziakum – o dôvod viac, prečo pár kociek naservírovať aj svojej drahej polovičke.
Horká, mliečna, alebo dokonca ruby
Čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov, z ktorých sa získava kakaová hmota obsahujúca jednak kakaový prášok a jednak kakaové maslo. Najväčší podiel kakaovej hmoty a naopak najmenší podiel cukru má čokoláda horká, ktorá môže byť až 100%, teda neobsahovať ani gram cukru. Mliečna čokoláda je oproti tej horkej chudobnejšej na kakaovú hmotu, obsahuje viac cukru a tiež mlieko, v ideálnom prípade plnotučné.
V bielej čokoláde nenájdete ani šperku kakaa. Tvorí ju iba kakaové maslo, cukor a mlieko. Práve z tohto dôvodu ju v niektorých krajinách nezoženiete ako čokoládu, ale pod názvom „biela pochúťka“. A to najlepšie na koniec! Už ste niekedy počuli o ruby čokoláde? Na poli cukroviniek je pomerne novinkou, ale aj tak si už stihla získať davy priaznivcov. A v čom že taká špecifická? Jednoducho v tom, že sa vyrába zo špeciálnej odrody kakaových bôbov Ruby cocoa, ktoré majú ružovkastú farbu a jemne ovocnú chuť s ľahko kyslastým dozvukom.
Bean to Bar – ferrari medzi čokoládami
Anglický výraz Bean to Bar je možné doslovne preložiť ako „od bôbu po tabuľku“. Kakaové bôby na výrobu takej čokolády sú výhradne získavané priamo od konkrétnych farmárov. Sám výrobca ich potom starostlivo preberá a ďalej upravuje (praží, melie, temperuje a odlieva), až vznikne úplne exkluzívny produkt – tá najjemnejšia čokoláda, ktorá sa sama rozplýva na jazyku a úplne si vás podmaní svojou nezameniteľnou, lahodnou chuťou.
Porcie čokolády aj pre vašu pokožku
Kakaové maslo, ktoré je jednou z hlavných surovín na výrobu populárnej cukrovinky, sa s veľkou obľubou používa aj v kozmetickom priemysle. Má totiž skvelé účinky nielen na vlasy, ale aj na pokožku celého tela. Intenzívne ju zvláčňuje, regeneruje a podporuje jej elasticitu, takže je výborné aj ako prevencia strií. Oceníte ho na suché lakte, podráždenú pleť aj popraskané pery v chladnom počasí. Ak však máte veľmi mastnú pleť, kakaovému maslu sa radšej vyhnite – patrí medzi komedogénne tuky, čo znamená, že môže upchávať póry.
Okrem kakaového masla sa v kozmetike môžete stretnúť aj s kakaovým éterickým olejom alebo kakaovým extraktom – obaja majú hrejivú, zmyselnú vôňu a používajú sa nielen v parfumárstve, ale aj na ovonenie telových masiel, krémov na ruky či balzamov na pery. Niektorí výrobcovia potom používajú aj drvené kakaové šupky, a to prevažne do peelingov, ktoré pomáhajú odstraňovať odumreté kožné bunky a vyhladzovať povrch pokožky.